Практична записка про тимчасовий захист (в Ельзасі)

ПРО тимчасову охорону ЩОДО

СИТУАЦІï ЛЮДЕЙ, ЩО ВТЕКЛИ ВІД ВІЙНИ В УКРАЇНІ

З 24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ ТА ТО, ЩО ПРИБУДУЄ ДО ФРАНЦІЇ

22 березня 2022 року

ЛЛюди, які тікають з України з 24 лютого 2022 року та прибувають до Франції, можуть подати заяву на тимчасовий захист та/або заяву про міжнародний захист за наступних умов.

1. 1. ПОДАТИ ЗАПИТ НА «ТИМЧАСОВИЙ ЗАХИСТ»

Статус тимчасового захисту передбачено європейською директивою 2001 року, яка була транспонована у французьке законодавство (стаття L.581-1 CESEDA та наступні), але ще не була застосована.

Рішенням від 4 березня 2022 року (опубліковане в OJEU) Рада Європейського Союзу за пропозицією Комісії вирішила запровадити цей «тимчасовий захист» для людей, які тікають від війни в Україні з 24 лютого 2022 року.

Набувачі тимчасового захисту.

Набувачами тимчасового захисту є особи, вимушені з України станом на 24 лютого 2022 року внаслідок військового вторгнення збройних сил РФ, які:

 громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;

 особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які скористалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого 2022 року (на даний момент у Р67 зареєстровано 0 осіб…);

 члени сімей осіб, зазначених у пунктах а) і б). »

Справа про громадян третіх країн, які легально проживають в Україні (до 24 лютого 2022 р.).

Держави надають тимчасовий захист або належний захист відповідно до національного законодавства особам без громадянства та громадянам третіх країн, які на законних підставах проживають в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі «дозволу на постійне проживання» І які не можуть повернутися до своєї країни походження в безпечних і стійких умовах.

У рішенні Ради роз’яснюється: вимога про неможливість повернення в безпечних і тривалих умовах до країни або регіону походження не поширюється на громадян третіх країн або осіб без громадянства, які на законний термін проживають в Україні.

Висновок: громадяни третіх країн, які мають право на короткострокове проживання (наприклад, студенти з громадян третіх країн), будуть запрошені повернутися до країни походження.

Примітка: Держави можуть вирішити надати тимчасовий захист іншим особам, включаючи осіб без громадянства та громадян третіх країн (крім України), які легально проживали в Україні на непостійній основі (наприклад, особам, які шукають притулку, студентам, тимчасовим працівникам) І які не можуть повернутися до своєї країни або регіону походження в безпечних і стійких умовах (стаття 7 Директиви).

У випадку, якщо держави відмовляються надати тимчасовий захист останнім, зацікавлені особи можуть, однак, попросити притулку або «транзитного транзиту» через держави-члени з метою повернення до їхньої країни (розмова 13 рішення про виконання).

2. ЯКІ ПРАВА?

Особи, які отримують тимчасовий захист, мають право на:

– дозвіл на тимчасове проживання із зазначенням «одержувача тимчасового захисту», термін дії якого становить 6 місяців, з можливістю поновлення на період дії тимчасового захисту (2 роки відповідно до рішення про виконання, пункт 21).

– надбавка для шукачів притулку (ADA), керована OFII, за умови наявності ресурсів і складу сім’ї (статті L. 581-9 і D.581-7 CESEDA)

– Або від 6,80 євро/день для однієї особи та 17 євро/день для сім’ї з 4 осіб

– негайний доступ до загального медичного страхування (PUMa) і, після пред’явлення їх APS, до Complémentaire Santé Solidaire (CSS) протягом одного року.

– доступ до системи освіти для дітей до 18 років.

Особи, які отримують тимчасовий захист, не розміщуються в національній системі прийому шукачів притулку (DNS). Люди, які не мають особистого житла (сім’я, друзі, солідарність), зможуть отримати доступ до тимчасового екстреного житла (типу шлюза), перш ніж отримати доступ до іншої форми житла. Вони повинні мати право на індивідуальну житлову допомогу відповідно до чинних правил.

Потенційно відвідувати у бублiчному мiсцi за одну-дві ночі до орієнтації (наприклад, для тих, хто прибуває після 17:00 або в неділю).

Важливе уточнення: тимчасовий захист жодним чином не перешкоджає заінтересованим особам повернутися в Україну, як тільки вони захочуть, якщо ситуація заспокоїться (на відміну від міжнародного захисту за Женевською конвенцією, яка забороняє особам, визнаним біженцями, повертатися в країну їхнього походження до тих пір, поки вони не відмовляються від свого статусу).

І навпаки, перебування в Європі без реєстрації протягом 3 місяців в’їзду (як «турист» не надає жодних соціальних прав чи будь-якої допомоги.

3. КУДИ ПОДАВАТИ ЗАЯВКУ У СТРАСБУРЗІ?

Люди повинні звернутися до префектури місця проживання або прибуття (https://www.interieur.gouv.fr/Le-ministere/Prefectures), щоб подати заяву на тимчасовий захист.

У префектурі Нижній Рейн (67) заявники звертаються до центру прийому переміщених українців, який розташований на площі Бурса.

🕒З понеділка по суботу – з 9:00 до 12:00 та з 14:00 до 17:00.

📍Place de la Bourse, Страсбург (1 Place du Maréchal de Lattre de Tassigny)

➡️ Платформа Українських Новин

☎️ 07 83 95 46 03

👉 Більше інформації:

bit.ly/3KwDwkS

https://lnkd.in/eRcA2sYV

Place de la Bourse, посадові особи префектури готуються заздалегідь і перевіряють, чи відповідають критеріям для отримання тимчасового захисту:

– Дати штампів у паспортах (або виїзду з України, або в’їзду в ЄС – у тому числі у внутрішніх паспортах)

– Квитки на потяг, автобус або будь-який документ, що дозволяє відстежити подорож українців (наприклад, Варшава-Страсбург)

— Документи, видані в Україні, що підтверджують місце проживання (рахунки-фактури тощо)нти, видані в Україні, що підтверджують місце проживання (рахунки-фактури тощо)

Place de la Bourse, Фойє Нотр-Дам присутня для вирішення питання проживання.

Права CMU відкриваються, щойно ви проїжджаєте через Place de la Bourse

Після першого огляду на площі біржі вручення повістки до префектури в наступні дні після першого прийому в центрі «єдине вікно».

На площі Республіки відкрито кілька спеціалізованих прилавків «Україна», де є:

– Агенти префектури видають 6-місячний APS з дозволом на роботу

– Співробітники CAF відкривають права на сімейні надбавки

– Агенти OFII для видачі карт для збору ADA

https://www.strasbourg.eu/-/solidarite-avec-ukraine

4. ТРАНСФЕРИ В середині ЄС?

Одержувач тимчасового захисту може попросити, щоб до нього приєднався член його сім’ї, який користується таким же захистом в іншій державі-члені (або приєднатися до нього). Префектура перевірить згоду зацікавлених сторін та власні можливості прийому (стаття R.581-8 та наступні CESEDA).

Одержувач тимчасового захисту може подати заяву на возз’єднання сім’ї для члена його сім’ї, який ще не перебуває на території держави-члена ЄС, за умови, що вони потребують захисту і підлягають можливостям «Дім.

Одержувач тимчасового захисту, який проживає в іншій державі-члені, може подати запит на переведення до Франції. Компетентний міністр вирішуватиме, зокрема, відповідно до можливостей прийому.

5. ЧИ ВИ МОЖЕТЕ ПОДАВАТИ ЗАЯВКУ НА НАДАННЯ ПРИТУЛКУ, незважаючи на тимчасовий захист (“МІЖНАРОДНИЙ ЗАХИСТ”)

Статус тимчасового захисту не виключає можливості для бенефіціара подати заяву про міжнародний захист у Франції відповідно до Женевської конвенції з метою отримання статусу біженця або додаткового захисту.

На шукача притулку поширюється тимчасовий режим захисту на час процедури надання притулку.

Нагадування:

Звичайний захист: переслідування за однією з 5 підстав, передбачених Женевською конвенцією 1951 року: раса, національність, релігія, політичні переконання, приналежність до соціальної групи)

Додатковий захист: якщо особа зазнала переслідувань за межами 5 перерахованих вище причин, але ризикує:

• смертна кара або розстріл;

• катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження чи покарання;

• для цивільних осіб – серйозна та індивідуальна загроза його життю чи особі внаслідок невибіркового насильства в результаті внутрішнього чи міжнародного збройного конфлікту.

Потім заяву про надання притулку розглядає OFPRA, а потім, якщо необхідно, CNDA. Якщо клопотання про надання притулку відхилено, статус тимчасового захисту залишається.

Щоб подати заяву про надання притулку в Ельзасі.

– У Нижньому Рейні: PADA 67 (Foyer Notre Dame) – 2 rue Bartisch, 67100 Strasbourg

Трамвайна зупинка Hohwart – 03 88 14 12 44 – pada@foyernotredame.org

📧 info.ukraine@foyernotredame.org

https://www.instagram.com/p/CbSBwyHsEdv/

– У Верхньому Рейні: SPADA 68 – 4 quai d’Isly, 68100 Мюлуз

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *